INDIA-MAGYARORSZÁG üzleti fórum

1.jpg

Magyarországról 26 tagú üzleti delegáció érkezett Delhibe 2022.05.27-én a kelettel való együttműködés érdekében.
Szijjártó Péter és Meenakashi Lekhi indiai kereskedelmi államminiszter asszony igazi sikertörténetként jelentették be a két ország közötti kapcsolatot, melyet továbbra is fennszeretnének tartani, illetve erősíteni, valamint több területen is együttműködni. 

Szijjártó Péter beszédében ismerette, hogy a keleti nyitás alapja gazdasági megfontolás volt, miszerint a kelet szerepe folyamatosan növekedni fog. 12 év alatt 45%-kal növelték a keleti export mértékét, a keleti világ és Magyarország közötti kereskedelem 48%-kal nőtt, a magyarországi külföldi befektetetett tőke 60%-a keletről érkezett. A miniszter közölte: az Eximbank 560 millió eurós keretet nyitott a magyar-indiai üzleti lehetőségek kihasználására.

Az India és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom folyamatos rekordokat döntve tavaly elérte az egymilliárd dollárt. Ennek egy része annak köszönhető, hogy Indiában is egyre több magyar cég jelenik meg:

a Hell energiaital-gyártó sikeresen lépett be az indiai piacra,
a mumbai repülőtér biztonsági rendszerét magyar cég installálta,
és az indiai műholdak működését is már magyar kommunikációs rendszerek segítik.
Az üzleti fórumon az is elhangzott, hogy az elkövetkező évek a kihívásokról fognak szólni, a migrációs, gazdasági, energiabiztonsági és háborús kockázatokról.  Így jelenleg a legfontosabb feladat, hogy fenn kell tartani a teljes foglalkoztatottságot Magyarországon, s ebben a kormány számít az indiai cégekre.  

Szijjártó Péter az energiaellátást érintve azt mondta, azok az országok lesznek sikeresek, amelyek maguk tudják előállítani az általuk felhasznált energia nagy részét. Ezért Magyarországon egy új atomerőművet építenek, mely 2030-ra kezdheti meg működését. Ezen kívül fontos növelni Magyarország napenergia-felhasználását is. Jelenlegi 3000 MW-ot 2025-re 6000-re, 2035-re pedig 12 ezerre szeretné növelni a kormány. Összességében az atomerőművi és napenergiás beruházások vélhetően lehetővé teszik, hogy 2030-ra a magyarországi energiatermelés 90%-ban szén-dioxid-kibocsátás mentes legyen. A miniszter elmondta, szeretné, ha a napenergiai beruházások terén még szorosabb lenne az együttműködés Indiával. 

Videó: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1293224027871209